Lezing Luc Descamps 21 februari 2019

Voor het vierde jaar op rij kregen onze tweedejaars bezoek van de auteur Luc Descamps. Ook dit jaar wist hij de leerlingen alsook de leerkrachten te boeien met zijn aangename en inspirerende manier van vertellen. Er werd wel eens een traantje weggepinkt, maar er verscheen ook regelmatig een lach op ieders gezicht.

Luc Decamps’ boeken kunnen opgedeeld worden in 3 categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen en avonturenverhalen. Voor ieder wat wils dus.

Binnen de categorie waargebeurde verhalen stelde hij ons het boek ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’ voor. Een boek dat vertelt over een 18–jarig meisje Eva. Zij heeft een zwaar verkeersongeval gehad. Als gevolg daarvan is de linkerhelft van haar gezicht en haar linkerarm verlamd. Ondanks het feit dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn, vertelt Luc Descamps over de uitzonderlijke moed die dit meisje heeft. Het boek zoomt in op de lange weg die verkeersslachtoffers moeten afleggen om weer een plek te vinden in de maatschappij, en ook op hun gevoelens van onmacht en woede. Een verhaal waar ieder van ons nog iets van kan leren. Luc Descamps noemt haar en haar lotgenoten dan ook terecht ‘echte helden’.

Daarnaast stond Luc Descamps grotendeels stil bij zijn reeks realistische verhalen waarvan er elk jaar nog nieuwe boeken bijkomen. Deze reeks heet de ‘Gewoon’ – reeks en handelt over actuele onderwerpen. Het boek ‘Gewoon anders’ gaat over een autistische jongen, Samuel. Luc Descamps deed er 7 jaar over om dit boek te schrijven omdat hij heel wat research deed rond autisme. Hij wilde leren voelen en denken als autistische kinderen.

In ‘Gewoon kwetsbaar’ wordt Yana gepest en komt ze bij een leerlingenbegeleider terecht die misbruik maakt van zijn positie om dit kwetsbare meisje seksueel te benaderen. Luc Descamps stond hierbij even stil bij de gevaren van pesten en vertelde een persoonlijk verhaal. Het werd ijzig stil bij onze leerlingen en leerkrachten van het tweede jaar.

Het derde boek van de ‘Gewoon’ – reeks is ‘Gewoon leven’. Het vertelt over het 15 –jarig meisje Romy. Zij krijgt te horen dat haar mama kanker heeft. Een onderwerp dat bij iedereen wel iets losmaakt.

Het vierde boek is ‘Gewoon gevoelig’. Dit boek handelt over een meisje dat hoogsensitief is. Luc leest een lijstje voor uit het boek met simpele dingen waar het hoofdpersonage niet tegen kan, zoals het aanraken van wattenbolletjes. Hij vroeg telkens aan de leerlingen om hun hand in de lucht te steken als zij hier ook last van hebben. Zonder het boek al gelezen te hebben, beseften ze nu al dat hoogsensitiviteit meer inhoudt dan wat we zelf denken.

Zijn vijfde boek ‘Gewoon verliefd’ is in de maak en zal gaan over het verliefd worden op een leerkracht.

De laatste categorie waarbinnen Luc Descamps werkt, zijn avonturenverhalen en daarvan springen vooral de boeken ‘De eilanden’ in het oog, een trilogie. Bij het lezen van deze boeken zal het lijken alsof een film voor je ogen verschijnt.

Ondanks het feit dat veel leerlingen aangeven dat ze niet graag meer lezen, kan Luc Descamps ze zo triggeren dat ze terug een boek in hun handen nemen. Meer dan de helft van de leerlingen steekt zijn of haar vinger in de lucht als de auteur vraagt of hij ze door zijn lezing heeft kunnen overtuigen om weer te lezen. Wat een succes!

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.