Luc Descamps op bezoek

Voor het vijfde jaar op rij kregen onze tweedejaars bezoek van de auteur Luc Descamps. Ook dit jaar wist hij de leerlingen, en ook de leerkrachten, te boeien met zijn aangename en inspirerende manier van vertellen. Er werd wel eens een traantje weggepinkt, maar er kon ook regelmatig een lachje op ieders gezicht verschijnen.

Luc Decamps’ boeken kunnen opgedeeld worden in 3 categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen en avonturenverhalen. Voor ieder wat wils dus.

Binnen de categorie waargebeurde verhalen stelde hij ons het boek ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’ voor. Het boek vertelt over een 18 – jarig meisje, Eva, die als gevolg van een zwaar verkeersongeval, verlamd uit een lange coma ontwaakt. De helft van haar gezicht en linkerarm blijven na een lange revalidatieperiode verlamd…Luc Descamps schetst hoe zij dag na dag opnieuw heel moedig in het leven staat. Het boek zoomt in op de lange weg die verkeersslachtoffers moeten afleggen om weer een plek te vinden in de maatschappij, maar vooral op hun gevoelens van onmacht en woede. Een verhaal waar ieder van ons nog iets van kan leren. Luc Descamps noemt haar en haar lotgenoten dan ook terecht ‘echte helden’.

Daarnaast stond Luc Descamps grotendeels stil bij zijn reeks realistische verhalen waarvan er elk jaar nog nieuwe boeken bijkomen. Deze reeks heet de ‘Gewoon’ – reeks en handelt over actuele onderwerpen. Het boek ‘Gewoon anders’ gaat over een autistische jongen, Samuel. Luc Descamps schreef 7 jaar over dit boek omdat hij heel wat researchwerk deed rond autisme. In ‘Gewoon kwetsbaar’ wordt Yana gepest en komt ze bij de leerlingenbegeleider terecht, maar zijn hulp gaat dan weer veel te ver, verder dan zij zelf wil… Ijzig stil werd het in de zaal toen de auteur een persoonlijk verhaal vertelde over de gevaren van pesten

Het derde boek van de ‘Gewoon’ – reeks is ‘Gewoon leven’ dat vertelt over het 15 –jarig meisje Romy die te horen krijgt dat haar mama kanker heeft. Een onderwerp dat bij iedereen wel iets losmaakt. Het vierde boek is ‘Gewoon gevoelig’. Dit boek handelt over een meisje dat hoogsensitief is. Met een lijstje uit het boek liet de auteur ons ontdekken wat ‘hoogsensitiviteit’ inhoudt. Zijn vijfde boek ‘Gewoon verliefd’ gaat over verliefd worden op een leerkracht.

Zijn laatste categorie zijn avonturenverhalen en daarvan springen vooral de boeken ‘De eilanden’ in het oog, een trilogie. Bij het lezen van deze boeken, geschreven samen met zijn zoon, waan je je in het midden van een film!

Ook dit jaar opnieuw kon Luc Descamps onze leerlingen triggeren om toch aan het lezen te gaan. Op de vraag of ze nu toch naar een boek zouden grijpen, en het ook lezen, gingen immers vele vingers in de lucht.

Een waar succes!

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.