Uitwisselingsreis India juli 2019

De reis was een grote wereld van veranderingen zowel positief als negatief, maar wel iets om nooit te vergeten.

De reis heeft voor mezelf deuren geopend en het heeft me langs een kant ook een stuk veranderd.

De Indische mensen hebben iedereen ook wel laten inzien dat je met heel weinig ook gelukkig kan zijn en ook kan genieten van het leven.

Zoals hier in India gezegd is: "One smile can change the world, not the whole world but their world".

 

                                                                                          Stacey, leerling Mariagaard - reactie op uitwisselingsreis India 5-15 juli 2019

 

De scholenband tussen Mariagaard en Don Bosco Redhills in Chennai (India) werd deze zomer een pak hechter.

Tien leerlingen van onze school maakten samen met 3 leerkrachten immers een uitwisselingsreis naar India. Deze uitwisseling werd, zoals heel het project, goed begeleid door de ngo Via Don Bosco. 

 

Het werden tien dagen waarin al onze zintuigen geprikkeld werden: de prachtige kleuren, lekker eten met de handen op bananenbladeren, de chaos van het verkeer en jawel de koeien op de straat. India is een land van vele contrasten maar één ding stond centraal: de enorme gastvrijheid en warme genegenheid van alle mensen. 

We bezochten een prachtig tempelcomplex en het strand, een deel waar de armoede fel te zien was en een ander deel waar het niet evident is om als vrouw in bikini te zwemmen. Sommigen van ons lieten een sari op maat maken, een hele belevenis om in de stoffenwinkels te kiezen en passen. Een intense ervaring was het bezoek aan een weeshuis waar de kinderen een mooie dans- en muziekvoorstelling voor ons opvoerden. We vonden een halve dag rust in een centrum waar men de klassieke Indische cultuur doorgeeft en waar we allemaal betoverd werden door het gezang.  We slaagden erin een Bollywood film uit te kijken die bijna 3 uren duurt...

 

Onze leerlingen maakten kennis met de school2school groep van onze partnerschool: 30 Indische leerlingen die wekelijks rond de scholenband werken. Alle leerlingen vonden elkaar snel in een spel cricket en groepsspel parachute maar ze bogen zich ook over projecten rond de sustainable development goals waar we reeds 2 jaren aan werken. Equal rights, climate change, pollution, mental well-being... het zijn thema's die voor alle leerlingen belangrijk zijn. Er werd een planning opgesteld waarbij we samen verschillende projecten ook volgend schooljaar willen realiseren. Onze geslaagde complimentendag op Mariagaard willen we bijvoorbeeld nog eens opnieuw doen en dezelfde week zal men in onze partnerschool dit eveneens doen. Binnen climate change zal onze focus ook vooral liggen op het belang van water. Bepaalde wijken in Chennai hebben een watertekort en we werden allemaal stil en een kwaad bij de aanblik van een enorm meer dat volledig uitgedroogd was.

 

Het kriebelt alvast om de scholenband en de  projecten verder te zetten. 

En het kriebelt om weer een uitwisselingsreis mogelijk te maken.

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.